АНАЛІЗ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЄ АПК СІЛЬГОСПТЕХНІКОЮ, НА ПРИКЛАДІ ПАТ «ХАРКІВСЬКИЙ ТРАКТОРНИЙ ЗАВОД» - Кушнір., С.О; Шайтанов, О.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Установлено важливість формування стратегії розвитку підприємства. Досліджено, що основною метою проведення SWOT-аналізу є виявлення конкурентних переваг машинобудівного підприємства в межах стратегії розвитку в конкретній ринковій ситуації. Проаналізовано ефективність стратегії розвитку на прикладі ПАТ «Харківський тракторний завод», зважаючи на кризу 2016 року, судові справи та процедуру санацiї. Для виявлення внутрішніх сильних та слабких сторін та зовнішніх загроз і можливостей ПАТ «ХТЗ» побудовано матрицю SWOT. Розглянуто вплив чинників макросередовища на діяльність ПАТ «Харківський тракторний завод» за допомогою PEST ˗ аналізу. Побудовано графік взаємозв’язку співвідношення обсягів випуску продукції, собівартості та виручки від реалізації ПАТ «ХТЗ» у 2014-2018 рр. Визначено чинники, які вплинули на отримані результати протягом останніх двох років. Проаналізовано ефективність стратегії розвитку та довгострокові перспективи ПАТ «ХТЗ» із використанням моделі Таффлера, тобто на основі його фінансових показників визначено наближеність підприємства до банкрутства.