МОДЕЛЬ РОЗПОДІЛЕННОЇ ДОСТАВКИ ВАНТАЖІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Козін, І.В.; Максишко, Н.К.; Русанов, В.С.; Чеверда, С.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена проблемі доставки вантажів за умови ненадійності транспортних сполучень. Проблема, що розглядається у роботі, належить до галузі транспортної логістики. Зокрема, ця проблема часто виникає при плануванні тилового забезпечення військ в умовах воєнних дій. Особливістю доставки вантажів за таких умов є те, що деякі транспортні маршрути можуть стати неможливими і тому необхідно розподіляти вантажопотоки таким чином, щоб мінімізувати втрати під час доставки. Аналогічні завдання виникають і у цивільній сфері, коли надійність транспортних комунікацій не є гарантованою та може досить швидко змінюватись. Математичні формулювання задач даного типу виявляються досить складними, математична модель є багатокритеріальною з великою кількістю обмежень. Але навіть після спрощення та переходу до одного інтегрованого критерію задачі залишаються важкими. У статті розглядається найпростіша математична модель для такого типу задач із критерієм мінімізації ризику втрат при доставці вантажу за наявності мінімальної інформації. Як правило, при розв’язанні транспортних задач методами лінійного програмування обмежуються пошуком базового припустимого плану з мінімально можливим числом маршрутів перевезення. Однак при реалізації таких планів різко знижується надійність доставки вантажів, збільшуються ризики втрат при перевезеннях. За наявності можливих втрат при транспортуванні вантажу набагато розумніше диверсифікувати маршрути доставки. Крім того, навіть за умов мирного часу, диверсифікація дозволяє більш ефективно використовувати існуючі шляхи доставки вантажів. Наприклад, знижується навантаження на покриття доріг, зменшується інтенсивність руху окремими маршрутами, зменшуються ризики дорожньо-транспортних пригод. Усе сказане вище показує актуальність дослідження математичних моделей транспортних задач, у яких поруч із відомими критеріями (витрати на перевезення) присутні й критерії, пов’язані з мінімізацією можливих втрат. Одна з таких математичних моделей є предметом дослідження цієї роботи.