ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ВІДДІЛУ ПРОДАЖІВ ПІДПРИЄМСТВА ЕЛЕКТРОННОЇ ТОРГІВЛІ - Трясорук, А.А.; Максишко, Н.К.; Баштанник, О.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті досліджено та систематизовано функції відділу продажів на підприємстві електронної торгівлі з метою подальшого використання у розробці проекту створення системи підтримки прийняття рішень відділом продажів. Аналіз здійснено з використанням методів систематизації, узагальнення, функціонального аналізу та графічного представлення процесів і взаємозв’язків мовою UML. Виділено основні функції будь-якого відділу продажів на торговому підприємстві та додаткові, з урахуванням особливостей діяльності підприємств електронної торгівлі. Досліджено взаємозв’язки підрозділів відділу продажів на підприємстві електронної торгівлі. Проаналізовано поняття, особливості та проблеми функціонування відділу продажів на підприємстві електронної торгівлі. Одним з головних проблемних аспектів функціонування відділу продажів на підприємстві електронної торгівлі визначено різноманітність існуючих структур в залежності від типу підприємства та особистого бачення підприємця, як результат відсутності єдиної ефективної системи створення відділу продажів на підприємстві електронної торгівлі. Визначено, що усі зазначені недоліки ускладнюють створення ефективного відділу продажів на підприємстві електронної торгівлі та, як наслідок, значно впливають на рентабельність та економічну привабливість таких підприємств. З метою систематизації функцій одного з найбільш важливих для генерування прибутку підприємства відділів, із застосуванням мови UML розроблено модель представлення функціональних процесів і внутрішніх взаємозв’язків. Результати проведеного функціонального аналізу відділу продажів на підприємстві електронної торгівлі планується використати для розробки проекту відповідної автоматизованої системи підтримки прийняття рішень.