ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НЕОБАНКІНГУ В УКРАЇНІ - Сейсебаєва, Н.Г.; Гончарова, В.Г.; Діброва, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей необанкінгу в Україні, актуальному питанню розвитку банківської діяльності в умовах цифрової економіки. Необанкінг це те, що на разі потребує суспільство. Завдяки таким банкам людина може оперативно перераховувати кошти, а також отримувати кредитні кошти, або за кілька хвилин відкрити депозит. В умовах війни, як ніколи став важливим час, час за який потрібно зібрати кошти на допомогу ЗСУ, або час за який потрібно відправити кошти родині за кордон, необанки виконують такі завдання за декілька хвилин, що ще більше привертає увагу користувачів. В статті досліджено та проаналізовано кількість та динаміку розвитку необанків у світі, а також визначено їх чисельність у різних частинах світу, розглянуто найбагатші та найбільші за клієнтською аудиторією банки. Необанкінг в Україні тільки на етапі зародження та кількість необанків, ще буде зростати. Тому досить доцільно та актуально розглянути проблеми та перспективи розвитку такого виду банкінгу в Україні. В статті визначено місце та кількість наявних необанків в Україні, їх особливості та кількість користувачів. Розглянуто сутність поняття «необанкінгу» та історію його виникнення. Виявлено основні проблеми необанкінгу, серед яких висока вартість заснування, недовіра споживачів, необхідність працювати на основі традиційного банку. Визначено та обґрунтовано переваги інтернет-банкінгу (дистанційне управління карткою, швидке виконання фінансових операцій, оплата послуг, взаємодія з банком, мінімальна або нульова комісія) та недоліки (недостатня довіра клієнтів до онлайн-банків, великі ризики кіберзлочинів, вірогідність серверних помилок, але дані недоліки можна вирішити, за допомогою фінансової грамотності, розробки інструментів забезпечення безпечного та безперервного користування банкінгом). Зроблено висновки щодо існування необанків та традиційних банків в Україні, про позитивну динаміку в цілому по Україні (почалися правові зміни на законодавчому рівні).