ТЕНДЕНЦІЇ ТА СУЧАСНІ ВИКЛИКИ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ - Гамова, О.В.; Бондаренко, О.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В статті досліджені особливості, сучасні напрями та методи організації міжнародних економічних операцій в Україні в умовах військового стану. Визначено основні властивості, притаманні здійсненню зовнішньоекономічних операцій суб’єктами економічних відносин. Проаналізовані документальні аспекти оформлення таких операцій з урахуванням змін у законодавстві в оперативному періоді. Також досліджені тенденції змін основних економічних показників діяльності України в умовах військового стану та виявлені пріоритетні критерії створення резервів економічної міцності для підприємств-учасників міжнародних економічних операцій, виявлені параметри, що впливають на ефективність цих операцій як на внутрішньому, так і на зовнішньому рівнях економічної діяльності. В результаті проведеного дослідження встановлено, що ключову роль в сучасних умовах для відновлення ефективності діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності обіймає держава та її механізми законодавчого регулювання. Також надані рекомендації щодо формування стратегії післявоєнного відновлення зовнішньоекономічного потенціалу України та методи підвищення привабливості сфери зовнішньоекономічної діяльності за умов сприяння цьому державних інституцій різних рівнів влади.