РОЗВИТОК ФОНДОВОГО РИНКУ ЯК ФАКТОРУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Щебликіна, І.О.; Щебликіна, З.В.; Непомняща, В.І.; Хапова, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У даній статті визначено роль фондового ринку як основи економічного життя нашої країни, оскільки саме фондовий ринок дозволяє ефективно перерозподіляти грошові кошти між економічними суб’єктами за допомогою фінансових інструментів. Зазначено, що фондовий ринок України на даний момент розвитку перебуває на етапах подальшого становлення, а тому аналіз умов та проблем його функціонування потребує значної уваги. Зміна нормативно-правової бази, нестабільність економіки, недовіра економічних суб’єктів стають проявами недосконалості фондового ринку. В статті проаналізовано сучасний стан фондового ринку, особливості функціонування біржового та позабіржового ринків, виокремлено особливості й проблеми функціонування фондового ринку, визначено перспективи розвитку фондового ринку України, зазначено чинники, що гальмують розвиток фондового ринку України. Оскільки, інструментами забезпечення обороту фінансових ресурсів на фондовому ринку є цінні папери, у статті зазначено, що фондові інструменти існують першого та другого порядку та виокремлено частку кожного на фондовому ринку України. Реальний стан фондового ринку можна визначити за сукупністю учасників, які там функціонують, тому визначено, що головну роль основних споживачів й постачальників на фондовому ринку відіграють емітенти та інвестори. Зазначено роль фінансових корпорацій, які частіше виступають посередником на позабіржовому фондовому ринку, однак для розширення свого фінансового портфелю також часто емітують цінні папери від свого імені або інвестують у цінні папери реального й державного секторів економіки. Оскільки розвиток фондового ринку сприяє розвитку реального сектору економіки, що в свою чергу, має значно посилювати економічні позиції України на світовому ринку, тому визначено ряд пропозицій для забезпечення ефективного розвитку фондового ринку в Україні.