ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ОБЛІК СТРАТЕГІЧНИХ АКТИВІВ ПРИ ФОРМУВАННІ КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Гринь, В.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті досліджено сутність стратегічних активів в бухгалтерському обліку. Обґрунтовано систему стратегічного фінансового обліку шляхом розробки теоретичних засад обліку стратегічних активів. Виділено два види стратегічних активів підприємства (капіталізовані стратегічні активи, що відображаються в бухгалтерському балансі підприємства у вигляді традиційних активів підприємства; некапіталізовані стратегічні активи, що не є окремими об’єктами бухгалтерського обліку). Розроблено методику ідентифікації стратегічних активів підприємства в системі обліку. Визначено та проаналізовано основні причини неможливості імітації стратегічних активів конкурентами. Розроблено порядок визнання стратегічних активів у вузькому розумінні в фінансовому обліку. Сформовано модель відповідності окремих видів стратегічних активів видам конкурентних переваг, які вони забезпечують. Запропоновано розглядати стратегічні активи як сукупність ресурсів підприємства, які забезпечують формування його конкурентного потенціалу. Виділено поняття стратегічних активів в системі обліку у широкому та у вузькому розумінні в залежності від видів забезпечуваних ними конкурентних переваг.