ВПЛИВ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ НА ФІНАНСОВИЙ СТАН І ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Проскуріна, Н.М.; Гнідкова, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню значенню облікової політики при формуванні фінансових результатів діяльності підприємства та оцінці його фінансового стану. Розглянуто базові елементи облікової політики, проаналізовано їх вплив на показники фінансової звітності підприємства. Встановлено залежність між обраними методиками, техніками ведення та організації бухгалтерського обліку, визначеними у обліковій політиці підприємства, та його фінансовими результатами. Розглянуто питання методичного аспекту складання облікової політики, визначення варіантів відображення в бухгалтерському обліку, тих чи інших, фактів господарської діяльності підприємства, виходячи з альтернативних способів, прийомів та принципів оцінки статей фінансової звітності, відповідно до специфіки діяльності підприємства. Визначено основні призначення та завдання обраного спрямування облікової політики, які характеризуються максимально адекватним відображенням діяльності підприємства, формуванням повної, об’єктивної і достовірної інформації про діяльність, і як наслідок, ефективним її регулюванням в подальшому в інтересах кола зацікавлених користувачів. Встановлено позитивні аспекти впливу, ефективно зіставленої, облікової політики на діяльність підприємства, його рентабельність. Виділено ряд особливостей впливу обраних елементів облікової політики підприємства на його фінансовий стан та фінансові результати. В результаті проведеного дослідження доведено, що при складанні оптимальної моделі облікової політики та її подальшому належному застосуванні, як інструменту формування фінансової звітності, прийнята облікова політика матиме позитивний вплив як на окремі покращення вибіркових аспектів господарської діяльності окремих підрозділів, так і на загальний фінансовий стан, фінансові результати діяльності підприємства та його загальну рентабельність.