ГЛОБАЛІЗАЦІЙНІ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ У КОНТЕКСТІ ВІЙНИ - Дугієнко, Н.О.; Бондаренко, А.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті розглядається процес розвитку глобалізації з часів закінчення Другої світової війни. Надаються приклади проявів глобалізації як в історичному контексті, так і в інтеграційному, зокрема на вимогу світу та багатьох країн було створено низку міжнародних організацій, серед них згадувались ООН, МВФ, група Світового банку та СОТ. Відстежується розвиток країн та галузей світової економіки, що призвело до появи понять “індустріальні країни”, а згодом їх перехід у новий вимір як “постіндустріальні країни”. Надаються відомості щодо фінансової сфери, зокрема у статті говориться про нову світову фінансову систему розрахунків та розвиток SWIFT. Також, автори розглядають виникнення глобальних проблем людства, які з часом посіли одне з головних місць для вивчення та дослідження. Ще одним проявом глобалізації автори вважають створення Європейського союзу. Висвітлюються нові виклики, які постали перед світом після закінчення Другої світової війни й до сьогодні. Серед них автори акцентують увагу на світову економічну кризу 2008 року, виникнення і розповсюдження пандемії COVID-19 у 2020 році та початок повномасштабної війни Росії проти України у 2022 році. Автори у статті приділяють увагу таким аспектам, як: показник світового ВВП, ВВП за регіонами країн світу та ВВП України, висвітлюються міграційні процеси в Україні та програми допомоги інших держав щодо надання прихистку українським мігрантам, які вирішили поїхати з країни задля порятунку власного життя та життя їх дітей, й звертається увага на вплив інформаційних технологій на ставлення держав світу до війни в Україні.