ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ - Коломоєць, О.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В умовах відкриття ринку землі в Україні особливої актуальності набуває врахування вирішення ключових та екологічних проблем, пов’язаних з експлуатацією земельних ресурсів. Незважаючи на велику кількість та відносно високу якість наявних земельних ресурсів, їх екологічний стан не відповідає нормативним показникам, а вартість землі є низькою. У статті узагальнено основні екологічні та соціально-економічні проблеми сучасного ринку землі. Зокрема акцентовано увагу на проблемі деградації грунтів в контексті екологічних проблем та низької вартості землі в контексті соціально-економічних проблем. Розораність земель в Україні досягла 81 %, тобто 57 % всієї території. Для порівняння розораність території США становить 15.8 %, а сільськогосподарських угідь – 35.9 %; розораність територій більшості європейських країн – від 28 до 32 %, де частка ріллі рівна від 40 до 58 %. Фактична ж ціна землі протягом перших 100 днів функціонування складає в середньому близько 1500 доларів США. Однією з основних причин є низька платоспроможність населення України. Для порівняння у країнах Європи ціна землі складає від 4 тис. євро за 1 га у Фінляндії, до 10–12 тис. євро за 1 га у Франції та Німеччині, а в Нідерландах – 25 тис. євро. Досвід розвинених країн вказує на те, що запровадженню вільного ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення повинно передувати створення необхідних сприятливих умов, особливо в питаннях зваженого оподаткування операцій купівліпродажу землі, ефективних ринкових механізмів державної підтримки аграрного підприємництва, іпотечного кредитування, формування ринкової інфраструктури, недопущення монопольних проявів, суттєвого обмеження тіньової економіки в аграрному секторі, страхування сільськогосподарських ризиків тощо. Встановлено, що в Україні необхідно створити відповідне інфраструктурне забезпечення результативного землекористування, зокрема, з земельного банку, кредитних спілок, розгалуженої мережі консультативних та моніторингових організацій з прогнозу урожайності, забрудненості земельних ділянок тощо.