ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ У ФЕОДАЛЬНУ ДОБУ(ІХ–ХVІІ СТ.) - Сарнацький, О.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей становлення та розвитку земельних відносин на теренах України у феодальний період її історії. Однією з правомочностей власності є користування річчю (землею). Основою виробничих відносин феодального суспільства була власність феодала на землю, яку на території сучасної Європи захопила верхівка рабовласницького суспільства ще в період розпаду цього соціально-економічного ладу. На Заході започаткування права власності на землю в епоху феодалізму знайшло своє обґрунтування ще у римському праві і мало назву – право власності на землю. На тлі цього права зростали системи цивільного права багатьох держав світу. Держави Західної і Центральної Європи формувалися під впливом досвіду. У східних же слов’ян земельні відносини та землевпорядкування, як і право власності на землю мали специфічні особливості у період формування та розвитку ранньофеодальної держави Київська Русь, формування якої відбувалося від IX до початку XІ ст.