ФУНКЦІОНУВАННЯ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Батракова, Т.І.; Снісаренко, М.Є. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена проблемі надання банківських послуг фізичним та юридичним особам в умовах воєнного стану в Україні. Розпочавши з 24 лютого 2022 року війну з Україною, країна – агресор – росія, принісла страждання звичайним громадянам нашої країни, та нанесла руйнівного удару економіці, в тому числі і банківському сектору. За очікуваннями експертів 2022 рік для нашої держави мав би стати роком підйому економіки, адже ВВП у минулому році склало 200 мільярдів доларів, що є найвищим показником в усій її історіїї, навіть не зважаючи на окупацію Криму та створенню ОРДЛО на нашій землі. На жаль, цього не сталося, російська армія напала на нашу країну, вбиває та катуює мирне населення, та обстрілює міста та села. Війна завжди приносить руйнування не тільки для інфраструктури та людей, а й для економічних процесів. Навіть якщо наша перемога у цій війні буде швидкою більшисть галузей зазнають збитків, в тому числі і банківська галузь, знецінення її кредитного портфеля поглинатиме капітал. Аналітики ICU очікують, що більшість банків, у тому числі системно важливі, матимуть від’ємний капітал наприкінці поточного року через пов’язані звійною наслідки. Тому Нацбанк змушений буде дотримуватися політики пом’якшення регуляторних вимог цього та 2023 року. У майбутньому воєнні репарації від росії можуть стати одним із джерел капіталізації банків. [https://telegra.ph/Bankіvska-sistema-Ukraini-v-umovah-vіjni-03-18] Незважаючи на все вищенаведене, та розуміючи важливість кредитування, як одного з найважливіших механізмів відновлення та модернізації всіх галузей у різних секторах економіки, банківська індустрія України намагається забезпечити кредитними ресурсами реальний сектор економіки, тим самим сприяючи збільшенню робочих місць та зайнятості населення, зростанню бізнесу та появі нових підприємств, а також соціально-економічному розвитку держави і як підсумок – економічному зростанню вцілому. Держава разом з Національним банком роблять все можливе для отримання рефінансування комерційними банками, щоб останні могли збільшити свій кредитний портфель та надати доступ підприємцям до кредитних ресурсів, для відбудови нашої економіки, яку вже зараз потрібно починати. Розуміючи що кредитування допоможе стимулювати ефективну роботу бізнесу Урядом було підписано декілька важливих законів, які полегшують процес надання позичок, а також змініють певні нормативи в банках, за порушення яких тепер неможливо застосовувати заходи впливу, зокрема нормативи достатності капіталу та ліквідності. Також розроблені державні програми, які дозволяють позичальникам отримати кредит під 0 % протягом дії воєнного стану та упродовж місяця після його завершення. Найбільше всього цих коштів було направлено в агробізнес: 42 %, адже Україна є аграрною державою і зараз йде час посівної. Отже, в цей нелегкий час, Уряд та Національний банк намагаються своєчасно аналізувати ситуацію, та ефективно діяти аби мати змогу зберегти економіку, шляхом полегшення процесів кредитування та вкладання фінансових ресурсів у найнеобхідніші сектори, одним з яких є аграрний.