СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФОНДОВОЇ БІРЖІ В БОЛГАРІЇ - Сейсебаєва, Н.Г.; Федорець, А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей біржі в Болгарії, актуальному питанню розвитку фондової біржі в умовах світової кризи та війни України з Росією. Фондовий ринок є невід’ємною та важливою складовою фінансової системи сучасної ринкової економіки. Найважливішою передумовою його сталого розвитку та ефективного функціонування є сприятлива економічна ситуація в країні, розгалужена мережа фондових бірж та високий ступінь довіри до біржових інструментів з боку компаній та населення. В статті досліджено та проаналізовано сучасні тенденції фондової біржі в Болгарії, а також її подальший розвиток та перспективи. Торгівля цінними паперами в Болгарії відносно молода сфера та кількість учасників ринку, ще буде зростати. Тому досить доцільно та актуально розглянути проблеми та перспективи розвитку такого виду торгівлі в Болгарії. В статті визначено оборот ринків, організованих Болгарською Фондовою Біржею, їх особливості та кількість користувачів. Розглянуто сутність поняття “Регульованого ринку” та історію його виникнення в Болгарії. Зазначені основні індекси на Болгарській фондовій біржі та функції регульовсного ринку в країні. Виявлено основні проблеми торгівлі цінними паперами, серед яких війна в Україні, проблеми з ланцюгами постачання, спричинені пандемією COVID-19. Визначено та обґрунтовано рух індексів в аналізований період. Зазначено вектор розвитку та подальші дії Болгарської Фондової Біржі. Зроблено висновки щодо існування регульованого ринку в Болгарії, про тенденції торгівлі цінними паперами в 2022 році.