АНАЛІЗ ВІТЧИЗНЯНОЇ ТА ЗАРУБІЖНОЇ ПРАКТИКИ В СФЕРІ ТЕХНОЛОГІЙ ПІДБОРУ ПЕРСОНАЛУ - Дашко, І.М.; Бехтер, Л.А.; Скиба, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Встановлено, що політичні та соціально-економічні перетворення, що відбуваються в Україні останніми роками, пришвидшують інноваційні процеси в усіх галузях господарської діяльності, стимулюючи підприємства до впровадження нових прогресивних технологій використання усіх видів ресурсів. Зазначено, що персонал є найважливішим ресурсом підприємства, що забезпечує ефективність його функціонування для досягнення мети. Визначено, що найбільш важливою складовою частиною найму працівників в Україні є професійний підбір, який в значній мірі визначає результативність управління персоналом. Розкрито поняття ефективного добору кадрів, що являє собою одну з форм попереднього контролю кількості та якості людських ресурсів. Розкрито визначення поняття підбору персоналу. Зазначені принципи, якими потрібно керуватись при підборі персоналу. Охарактеризовано існуючі етапи підбору персоналу в Україні. Надана порівняльна характеристика програмних продуктів для реалізації функції підбору персоналу серед існуючих в Україні. Проаналізований зарубіжний досвід сучасних технологій підбору та розвитку персоналу на прикладі, рекрутингу, як методології підбору кадрів в управлінні персоналом. Проаналізований метод Executive search (цільовий пошук), який також називають “полювання за головами”. Описаний механізм роботи ззамовником. Для підвищення ефективності процесу управління персоналом запропоновано використовувати сучасні інформаційні технології, зокрема ті, що можуть використовуватися керівниками і фахівцями кадрових служб при вирішенні завдань відбору персоналу, аналізу міжособистісних відносин в колек-тиві, веденні баз даних по кадрам і які дозволяють виявити рівень професійної кваліфікації працівників, їх психофізіологічні параметри, а також простежити за динамікою зміни певних характеристик, щоб виділити ті з них, які мають відхилення від загальноприйнятих суспільних норм.