ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА КРАЇНИ В КРИЗОВИХ УМОВАХ - Батракова, Т.І.; Геворгян, Г.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Останні роки були наповнені негативними подіями: епідемія коронавірусної інфекції, зміни у кліматі, війна. Усе це, безумовно, несе негативні наслідки у соціально-економічній сфері та національній безпеці. Виявлено, що продовольча безпека є складовою національної безпеки та являє собою достатність держави у забезпеченні відповідними ресурсами незалежно від внутрішніх та зовнішніх умов і загроз, можливість на принципах самозабезпечення гарантувати населенню країни у цілому та кожному громадянину зокрема фізичну та економічну доступність, якість та безпеку продуктів харчування і питної води в необхідному обсязі. Встановлено, що наразі приблизно один мільярд людей (16 % населення планети) страждає від хронічного голоду в той час, коли є більше ніж достатня кількість їжі для того, щоб нагодувати жителів планети. У цьому полягає проблема продовольчої безпеки – реалізувати здатність боротися зі збільшенням дефіциту продовольства на фоні постійно зростаючої кількості населення. Задля швидкого реагування на негативні наслідки порушення продовольчої безпеки, продовольча та сільськогосподарська організація ООН розробила План швидкого реагування для проведення заходів зі збереження життя та засобів до існування, щоб підтримати найбільш вразливі дрібні та середні фермерські господарства впродовж 2022 року. Доведено, що необхідна підтримка виробництва та реалізації продуктів харчування задля протидії порушення продовольчої безпеки. Важливою складовою підтримки є інвестиції в засоби до існування у сільському господарстві.