КАДРОВИЙ АУДИТ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ЙОГО ПРОВЕДЕННЯ - Дашко, І.М.; Чистікова, В.О.; Кондратенко, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Визначено сутність управління персоналом, що полягає у забезпеченні розвитку та реалізації кадрового потенціалу. Надано визначення поняття “кадрового аудиту” за різними науковцями. Визначено напрями кадрового аудиту та його основна мета, яка полягає у довгостроковому зростанні ефективності персоналу як основного ресурсу організації. Зазначено, що кадровий аудит постає як метод контролю ефективності систем управління персоналом. Проаналізовано, що на основі кадрового аудиту впроваджуються нові ефективні методи та системи управління персоналом. Визначено події та ситуації, які доцільно проводити кадровим аудитом, серед яких виділено реорганізацію підприємства, раціоналізацію керованості філій та відокремлених підрозділів підприємства, оцінку кадрового потенціалу підприємства, вирішення питань щодо інвестування компанії тощо. Здійснено порівняння внутрішнього та зовнішнього кадрового аудиту, виділено їх переваги і недоліки, які необхідно враховувати при ухваленні рішення про призначення аудиторів. Визначено методологічні засади проведення кадрового аудиту, що ґрунтуються на визначенні об’єкта аудиту, суб’єктів аудиту, мети та завдань кадрового аудиту у відповідності до який аудитором обирається сукупність інструментарію з низки методів та підходів, якісного та кількісного стану персоналу, ефективності його використання, визначення рівня складу та структури персоналу виробничій програмі підприємства та його загальної стратегії. Проаналізовані етапи аудиту персоналу, за результатами якого можна оцінити: коефіцієнт кадрової забезпеченості та потреба в персоналі, якісну структуру управлінського персоналу, потреба у навчанні, стилі управління, соціально-психологічний клімат, інноваційний потенціал, основні джерела опору змін, розподіленість персоналу у межах організації. Зосереджена увага на тому, що різноманітність методологічного інструментарію дозволяє аудитору отримати ґрунтовний висновок щодо системи управління персоналом на певному підприємстві за певний відрізок часу.