ГНУЧКІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТУ АУДИТОРСЬКОЇ ПЕРЕВІРКИ ПІДПРИЄМСТВА - Чеверда, С.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті висвітлюються особливості процесу управління проєктом аудиторської перевірки підприємства на основі гнучкого Agile-підходу. На основі проведеного дослідження виявлено переваги, які можуть бути одержані суб’єктами аудиторської діяльності при використанні Agile-підходу до проєкту проведення аудиторської перевірки. Визначено зміни, які необхідно здійснити у ключових концепціях аудиту під час впровадження гнучкої технології Agile під час перевірки. На основі досвіду суб’єктами аудиторської діяльності, які застосовують гнучкий Agile-підхід під час проведення аудиторської перевірки, виділено його переваги в умовах воєнного стану. Підкреслено, що в умовах воєнного стану необхідно проводити аудиторські перевірки, які повинні своєчасно та адекватно враховувати високий рівень ризику, а найбільш оптимальним у такій ситуації буде застосування гнучкого Agile-підходу. Виділено низку певних областей аудиту, які найкраще підходять для застосування гнучкого Agile-підходу: моніторинг найважливіших засобів контролю; програми змін; внутрішній аудит з урахуванням аналізу даних; аварійне відновлення та безперервність бізнесу. Надано рекомендації фахівцям, які є учасниками проєкту аудиторської перевірки, з практики застосування гнучкого Agile-підходу з метою здійснення моніторингу та контролю, визначення ключових ризиків, виявлення та узгодження критичних засобів контролю, впровадження процедури безперервності з метою забезпечення постійної роботи суб’єктів аудиторської діяльності. Для покращення якості та однієї з можливостей запобігання ризиків реалізації проєктів для підприємств, які надають послуги з аудиторських перевірок, запропоновано розраховувати коефіцієнт оцінювання рівня стратегічної зрілості управління проєктами на підприємстві.