ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ТА ВІДОБРАЖЕННЯ У ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ - РибалкоO.M.; Сидоренко, К.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В умовах ринкової економіки питання, пов’язані з різноманітністю форм власності, повинні стати предметом глибокого економічного дослідження. Особливо гостро стає питання з використанням основних засобів. Покращення їх експлуатації є одним з основних чинників прогресу економіки, в цьому випадку можливе збільшення об’єму виробництва без додаткових капітальних вкладень. Актуальність даної теми дослідження є те, що основні засоби мають визначальну питому вагу в іммобілізованих (необоротних) активах, тому від їх кількості, вартості, технічного рівня, ефективності використання багато в чому залежить кінцеві наслідки діяльності підприємства: випуск продукції, її собівартість, прибуток, рентабельність, стійкість фінансового стану. Розвиток виробництва є невіддільним від проблем ефективного використання основних виробничих фондів. Значення основних засобів у виробництві визначається тим, яке місце займають знаряддя праці у розвитку продуктивних сил і виробничих відносин. З розвитком технічного прогресу посилюється залежність суспільного виробництва від стану і рівня використання основних засобів.