АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ ЗВІТУ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ (ЗВІТУ ПРО СУКУПНИЙ ДОХІД ПІДПРИЄМСТВА) - Саєнко, О.Р.; Сьомченко, В.В.; Деревицька, О.Л.; Щетиніна, А.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена вивченню сучасної практики формування Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) та порядку трансформації інформації у відповідності до міжнародних та національних стандартів. Проведено порівняльний аналіз відображення в обліку доходів та витрат за П(С)БО та МСФЗ. Проаналізовано необхідність для підприємств України застосування міжнародних стандартів фінансової звітності. Проведено порівняльний аналіз розкриття інформації у Звіті про фінансові результати за міжнародними та національними стандартами. Розглянуто підходи до формування та подання Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупні доходи), що застосовуються в облікових системах різних країн світу. Розглянуто особливості способів подання інформації про витрати залежно від потреб аналізу витрат. Акцентовано на проблемних питаннях щодо порядку формування та перетворення інформації у Звіті про фінансові результати з метою впливу на прийняття управлінських рішень. Проведене дослідження дозволило виділити основні проблеми при формуванні Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупні доходи) за національними стандартами. Запропоновано шляхи оптимізації формату «Звіт про фінансові результати» та його максимальне наближення до МСФЗ. Приділено увагу порядку проведення аналізу Звіту про фінансові результати та визначено вплив отриманих результатів на прийняття управлінських рішень.