РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА ЄС: МОЖЛИВОСТІ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ В УКРАЇНІ - Гамова, О.В.; Переверзєва, А.В.; Міхайлов, Д.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Досліджено питання можливостей імплементації інструментарію регіональної політики ЄС у національній економіці. Обґрунтовано, що на сучасному етапі актуалізується питання щодо можливостей імплементації інструментів регіональної політики ЄС, що пов’язано з військовими діями та необхідністю відновлення інфраструктури регіонів, що потребує акумулювання ресурсів та виваженої управлінської політики. Доведено, у сучасних умовах регіональна політика стає вагомим інструментом просторового регулювання соціально-економічного розвитку, особливо у тих сферах, у яких дія ринкових важелів є обмеженою (соціальна, екологічна, науково-технічна). Акцентовано увагу на тому, що поступове збільшення бюджету, що виділяються ЄС на регіональну політику свідчить про важливість та пріоритетність здійснення заходів регіональної політики. Визначено, що концепція регіональної політики ґрунтується на посиленні ролі територій щодо управління соціально-економічним інноваційним розвитком країн – членів ЄС, що передбачає підтримку окремих проєктів, що сприяють регіональному розвитку, згуртуванню та поглиблення європейської інтеграції, а також на досягнення стратегічних пріоритетів. При цьому кожна держава-член реалізує власну політику регіонального розвитку на своїй території та надає органам місцевого самоврядування можливості для розвитку. Обґрунтовано, що першочерговим завданням для України є вдосконалення принципів побудови регіональної політики, враховуючи вплив глобальних викликів, реально оцінюючи можливості щодо впровадження позитивних міжнародних практик та стандартів, котрі дозволять зменшити рівень економічної розбалансованості та диспропорційності. Досвід країн ЄС доводить, що важливим на шляху зменшення диспропорційності регіонального розвитку є використання ефективних форм кооперації, тобто функція сумісності (compatibility) реґіонів.