ПРОЦЕС ТРАНСФОРМАЦІЇ ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ НАФТОПРОДУКТІВ НА ТЛІ ВІЙНИ РФ ПРОТИ УКРАЇНИ - Гамова, О.В.; Федоров, Д.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В статті розглянуто трансформаційні процеси на глобальних ринках, викликані воєнною агресією РФ в Україні. Це явище спричинило кон’юнктурні зміни, які вплинули на всю структуру функціонування міжнародної економіки. Тому, наразі, існує необхідність переосмислення існуючої ситуації та розробка нових підходів та моделей міжнародної співпраці. І це стосується України, як потужного майбутнього гравця на арені міжнародної торгівлі товарами та послугами. Це потребує будування нової економічної моделі України на засадах формування конкурентних переваг промислової продукції на зовнішніх ринках та обґрунтування пріоритетів і механізмів їх реалізації. В статті досліджені інтеграційні процеси: сутність, основні риси та фактори конкурентоспроможності ринків на прикладі нафтогазового сектору міжнародної економіки. Автором досліджений глобальний ринок нафтопродуктів та окреслені фактори його можливого розвитку та впливу на глобальну економіку. Розглянута також трансформація ринків: нові схеми та міжнародні домовленості, що докорінно змінять глобальні торговельні відносини. Автор розглядає ситуацію на українському ринку газу, механізми санкцій, обмежень, торговельні війни на тлі війни і робить висновок, що 24 лютого 2022 року – це не просто початок широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. Для усього людства це великі зміни в системі економічних відносин, які будувались десятиріччями в глобалізованому світі, а також початок європейського цивілізаційного зламу.