УЧАСТЬ УКРАЇНИ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСАХ - Дугієнко, Н.О.; Міхайлуца, М.К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В статті досліджуються міжнародні економічні інтеграційні процеси, цілі та форми міжнародної інтеграції. Особлива увага приділяється безпосередньо європейським інтеграційним процесам та історичному шляху української євроінтеграції. Зазначені позитивні зсуви у напряму подальшої євроінтеграції: пропозиції та плани європейських країн щодо допомоги нашій країні у скрутні воєнні часи, шляхом активізації економічних та політичних інтеграційних процесів. Розглянуто політичну складову інтеграційних процесів з акцентом на історичні події, результати євроінтеграції за останній 2021 рік, теперішній стан у 2022 році та плани на найближче майбутнє. Розглядаються економічні наслідки євроінтеграції України з погляду на двосторонню торгівлю з ЄС та динаміку ВВП України за останні роки. Доведено позитивний вплив результатів від експортно-імпортних операцій саме з країнами Європейського союзу на рівень зростання ВВП. Зосереджено увагу на негативних наслідках для економіки країни, зокрема падіння ВВП, що може статись в результаті повномасштабного вторгнення росії на територію України. Розглянуто результати діяльності єдиної галузі ІТ‑послуг, що в умовах війни продовжує активно розвиватись та має забезпечити перехід України до постіндустріального технологічного укладу. Зазначено необхідність подальшого розвитку ІТ‑індустрії, яка є активним учасником інтеграційних процесів та буде мати безпосередній позитивний вплив на економіку країни в майбутньому. З’ясовано, що одним з перспективних шляхів подальшої євроінтеграції України під час війни є нарощування обсягів експортно-імпортних операцій з країнами ЄС, зокрема через надання послуг українських ІТ‑компаній.