МАРКЕТИНГОВІ ТА МЕРЕЖЕВІ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ КРЕАТИВНОГО СІЛЬСЬКОГО ТУРИЗМУ: МОЖЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ В УКРАЇНІ - Осаул, А.О.; Безкоровайна, Л.В.; Венгерська, Н.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті розглянуто поняття «управління взаємовідносинами з клієнтами». Розкрито основні переваги його застосування. Наведено кейси, що ілюструють ефективність маркетингу, пропозиції продукції, її сильні та слабкі сторони, необхідність прийняття маркетингових рішень, а також важливість калькуляції ресурсів на основі європейського досвіду та знань. Виокремлено групи дестинацій у сільському туризмі, які мають специфічні маркетингові підходи, спрямовані на формування індивідуального досвіду туриста, а саме «візуальні» атракції, що характеризуються як пасивні та «оглядові», «купівельні» атракції, спрямовані на формування ідеї придбання «пам’яті» про відвідані сільські напрямки, а також пам’ятки «відвідайте/ дійте», створені для підтримки бажання туристів до саморозвитку шляхом доступу до нових навичок і здібностей, отриманих у сільській місцевості. «Високі» пам’ятки та «просторові» пам’ятки досліджувалися як сучасні маркетингові способи ведення ефективного бізнесу в сфері сільського туризму. Було наголошено, що брендинг та ІКТ, а також пріоритет людського капіталу в бізнес-політиці сільського туризму є невід’ємною частиною ведення бізнесу як в Україні, так і в інших країнах Європи. Встановлено, що кооперативна партнерська поведінка, нетворкінг означає об’єднання багатьох учасників з метою взаємного діалогу, включаючи збереження місцевих традицій та культурної ідентичності; розвиток інфраструктури, забезпечення якості життя через інтерактивне мережеве спілкування. Концепція кооперації проаналізована як сучасний підхід до розвитку ділового співробітництва, який може бути використаний також у сільському туризмі. Ідея співпраці та конкуренції може бути застосована на різних економічних рівнях з різноманітних причин. Крім того, було визначено сфери конкуренції та співпраці. Вказано на необхідність застосування концепції мережевої поведінки. Досліджено регіональні платформи та кейси їх успіху як основи для їх подальшого впровадження в Україні.