СТРАТЕГІЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ: РОЗРОБКА, ВИБІР ТА ВПРОВАДЖЕННЯ - Куценко, О.А.; Лепьохін, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В статті визначено, що в умовах змінності факторів зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства стикаються з проблемою погіршення результатів фінансово-господарської діяльності, зниженням рівня фінансово-економічної безпеки та потребують розробки, впровадження комплексу інструментів для відновлення, підтримання показників діяльності. Встановлено, що за умови посилення негативного впливу чинників ринкового середовища, виникнення фінансових криз протягом довгострокового періоду не достатнім є використання системи і механізму управління забезпеченням фінансово-економічної безпеки та відбувається зниження рівня фінансово-економічної безпеки. Обґрунтовано, доцільність розробки та впровадження стратегії забезпечення фінансово-економічної безпеки, яка дозволить відновити показники діяльності за умови збільшення числа загроз, ризиків. Запропоновано удосконалити науково-методичний підхід до розробки, вибору, впровадження стратегії забезпечення фінансово-економічної безпеки на промислових підприємствах на підставі застосування комплексного, стратегічного, інтеграційного підходів. Використання науково-методичного підходу дозволило розробити стратегію забезпечення фінансово-економічної безпеки шляхом застосування механізму розробки стратегії, механізму вибору стратегії, механізму впровадження стратегії. Визначено, що стратегія має функціонувати на підставі взаємодії з системою та механізмом управління забезпеченням фінансово-економічної безпеки, загальної стратегії підприємства. Застосування науково-методичного підходу дозволило розробити три види стратегії відповідно до визначених параметрів та впровадження обраного виду стратегії дозволить відновити рівень безпеки, що вплине на підвищення показників фінансово-господарської діяльності. Особливістю стратегії забезпечення фінансово-економічної безпеки є нейтралізація впливу факторів ринкового середовища, підтримання, відновлення та зростання рівня фінансово-економічної безпеки, покращення фінансової та економічної діяльності.