ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЧерепO.Г.; Заборська, К.О.; Чернікова, Н.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті досліджено теоретико-методичні основи конкурентоспроможності промислових підприємств. Запроваджено авторське визначення сутності поняття «конкурентоспроможність промислових підприємств». Виокремлено мету та завдання забезпечення конкурентоспроможності. Визначено проблемні питання забезпечення конкурентоспроможності промислових підприємств. Проаналізовано фактори зовнішнього та внутрішнього середовищ конкурентоспроможності. Виконано аналіз конкурентоспроможності вітчизняних підприємств авіабудівної галузі та перспективи їх розвитку. Оцінено конкурентоспроможність продукції АТ «Мотор Січ» та позиції компанії на світовому ринку. Визначено фактичний фінансовий стан господарської діяльності підприємства. Наведено динаміку експорту продукції запорізького підприємства. Внесено конкретні пропозиції щодо підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств. Під час дослідження визначено, що конкурентоспроможність потенціалу підприємства слід розглядати як важливе стратегічне завдання. Доведено, що важливим атрибутом ринкової економіки є конкуренція, а проблема підвищення конкурентоспроможності стосується практично всіх сторін життя суспільства.