РОЗРОБКА МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Бабміндра, Д.І.; Худолєй , Л.В.; Іванова, А.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Доведено, що сучасні умови господарювання вимагають від підприємств застосування нових методів та підходів до вирішення повсякденних завдань для забезпечення повноцінного функціонування та зміцнення конкурентних позицій на ринку. Визначено, що оптимальним процесом, спрямованим на вирішення зазначених завдань, є економічний розвиток суб’єктів господарювання. Досліджено сутність механізму забезпечення економічного розвитку підприємства. Охарактеризовано та проаналізовано його елементи. Визначено, що основними завданнями забезпечення економічного розвитку є стійке функціонування підприємств, реалізація його основних господарських інтересів, організація превентивних заходів щодо запобігання загрозам і ризикам діяльності та нівелювання можливих небезпек. Установлено, що показником успішності функціонуючого механізму забезпечення економічного розвитку є високоефективна та безперебійна господарська діяльність, яка зумовлює високий рівень конкурентоспроможності підприємств на ринку. Досліджено особливості вибору оптимальної стратегії управління економічним розвитком суб’єктів господарювання. Зокрема, виділено три можливі стратегії: виживання, помірного зростання та стабілізації. Обґрунтовано поділ центрів відповідальності управління економічним розвитком на виробничі та функціональні підрозділи. До першої групи належать центри основного, допоміжного виробництва та відділи обслуговування виробничого процесу. До другої групи доцільно віднести адміністративні (управлінська бухгалтерія, юридичний та фінансовий відділ тощо) та збутові (відділ логістики, продажів, реклами та маркетингу) центри відповідальності. Визначено та охарактеризовано основні етапи забезпечення економічного розвитку підприємств.