ІНВЕСТИЦІЇ В ОСНОВНИЙ КАПІТАЛ ПІДПРИЄМСТВА - Череп , А.В.; Канабекова, М.А.; Геворгян , Г.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У сучасній економіці важливу роль в розвитку підприємництва відіграють інвестиції. Це поняття трактується як довгострокові внески матеріальних і нематеріальних ресурсів з метою подальшого отримання прибутку. Основний капітал підприємства – це частина капіталу, що повністю переносить свою вартість на готову продукцію лише по частинах та протягом кількох виробничих циклів. Інвестиції відіграють важливу роль і на макро-, і на мікрорівні економіки. Інвестиції (внутрішні і зовнішні) є важливою складовою формування основних засобів підприємств задля ефективного функціонування підприємницької діяльності в Україні. У сучасних економічних умовах існує необхідність постійного оновлення, реконструкції, модернізації основних засобів для підтримки високого рівня конкурентоспроможності підприємства. Процес відтворення основних засобів вимагає значних капітальних вкладень, які можуть бути профінансовані за рахунок власних, а також за рахунок залучених джерел. Дається оцінка рівня, динаміки інвестицій в основний капітал, розглянуто структуру джерел інвестицій у відтворення основних коштів, визначено напрями активізації інвестиційної діяльності в Україні. Висвітлено поняття «інвестиції в основний капітал», розглянуто структуру та роль інвестицій у формуванні основного капіталу суб’єктів господарювання, визначено знос основних засобів та обґрунтовано доцільність інвестування в основні засоби. Проаналізовано обсяги інвестицій за такими показниками: вид активів, джерела фінансування капіталовкладень та вид економічної діяльності підприємства. Досліджено функції та вплив інвестицій в основний капітал, запропоновано методи поліпшення інвестиційного середовища підприємств, а також методи та підходи до формування привабливого інвестиційного середовища підприємств України.