УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ СТІЙКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Шмиголь , Н.М.; Касянок , М.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розкрито проблему управління економічною стійкістю підприємства як основи економічної безпеки держави. Обґрунтувано теоретичні положення та розроблено практичні рекомендацій щодо підвищення фінансової стійкості задля забезпечення стабільної роботи підприємства. Описано фактори зовнішнього та внутрішнього середовища, що впливають на ринкові умови, ефективність і результативність економічної діяльності підприємств. На підставі комплексного підходу виділено основні функціональні підсистеми підприємства, до яких відносяться фінансова, виробнича, технологічна, організаційна, ринкова (включаючи цінову), соціально-екологічна, інвестиційна та ін. Проаналізовано можливість впливу роботи кожної підсистеми окремо та створення умов для вільного маневрування грошовими коштами підприємства і шляхом ефективного їх використання, а також сприяння безперервному процесу виробництва і реалізації продукції. Сформульовано принципи формування та структуру алгоритму управління стійким розвитком підприємства. Будь-яка оцінка, заснована на розрахунку тільки кількісних показників, не розкриває механізму підтримки сталого розвитку підприємства. Поряд з кількісними показниками необхідно також використовувати і якісні, оскільки такий підхід сприяє поглибленому розумінню проблеми розвитку економічної стійкості підприємства. Формування алгоритму стійкого розвитку підприємства повинно здійснюватися на основі таких принципів: цілісність ̶ взаємопов’язаність і підпорядкованість усіх складових системи, комплексність ̶ вимагає врахування всіх передбачуваних факторів впливу, безперервність ̶ регулювання впливу в міру надходження нової інформації, реалізація процесу регулювання повинна носити безперервний характер, адекватність ̶ відповідність системи закономірною дійсності. Реалізація процесу сталого розвитку будь-якого підприємства ̶ певні логічні дії, спрямовані на вирішення проблем стійкості підприємства. Головним завданням керівництва є розробка стратегії, яка передбачає майбутній стійкий розвиток підприємства, а далі ̶ поетапну реалізацію і внесення поправок до обраної стратегії за допомогою управління і короткострокового планування.