АНАЛІЗ ДИНАМІКИ ІНДИКАТОРІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - Максишко , Н.К.; Пісоцька , А.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Стаття присвячена дослідженню стану й особливостей динаміки економічного, екологічного та соціального індикаторів сталого розвитку в Україні порівняно з іншими державами. Необхідність дотримання концепції пов’язана з постійним економічним та науково–технічним розвитком країн, пришвидшеними темпами урбанізації, виснаженням природних ресурсів та надмірним антропогенним втручанням у природне середовище. Як об’єкти дослідження виокремлено важливі індекси – «Global Competitiveness Index», «Environmental Performance Index», «Quality of Life Index» та «Index of Economic Freedom», які характеризують економічну, екологічну та соціальну сфери концепції. У результаті дослідження за рахунок використання трендових моделей для соціального індикатора «Quality of Life Index» побудовано прогноз його значення, а для індикатора «Human Development Index» проведено порівняльний аналіз тенденцій зростання для різних країн. Для проведення порівняльного аналізу динаміки економічного індикатора «Index of Economic Freedom» України з іншими країніми авторами побудована багатофакторна модель за даними 180 країн за 20 років (2000 – 2019 рр.). Це дало змогу визначити індекси ще для 6 країн, що не були відомі раніше, а також за рахунок застосування одного з методів інтелектуального аналізу даних – кластерного аналізу – здійснити групування країн у 8 кластерів, визначити місце України в цьому розбитті та виявити особливості динаміки, що впливають на існуючий стан та зумовлюють напрями удосконалення подальшого розвитку України. Сформульовано загальні висновки щодо стану та особливостей динаміки України у світлі концепції сталого розвитку.