УДОСКОНАЛЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОНАННЯ ПОКАЗНИКІВ КОШТОРИСУ В ЗАКЛАДАХ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ - Лищенко , О.Г.; Домашенко , І.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Розглянуто поняття, зміст та складові кошторису бюджетної установи у системі обліку та контролю. Розкрито обліково-аналітичні підходи до внутрішнього контролю формування та виконання показників кошторису в закладах фахової передвищої освіти. Визначено поняття, мету та цілі управлінського обліку та запропоновано модель упровадження елементів управлінського обліку для забезпечення даними внутрішнього обліку системи формування планових кошторисних показників надходжень та видатків. Розкрито зміст та обґрунтовано функції кожного з елементів бюджетного планування, визначено види показників, які відображають діяльність бюджетної установи і покладені в основу кошторисного планування, та їх вплив на формування кошторису окремої бюджетної установи. Запропонована модель відображає послідовний перехід інформаційного потоку від обліку, контролю та аналізу до прийняття управлінського рішення щодо оптимізації процесу формування та виконання показників кошторису в закладах фахової передвищої освіти з урахуванням впливу внутрішніх та зовнішніх факторів. Обґрунтовано, що формування центрів відповідальності в установі надає своєчасну та повну інформацію щодо поточного стану виконання показників кошторису. Ця інформація в подальшому обробляється у процесі внутрішнього контролю та аналізу виконання показників кошторису. Визначено основні завдання, вирішення яких сприяє досягненню цілей внутрішнього фінансового контролю цільового використання бюджетних коштів закладами передвищої освіти. Система внутрішнього контролю призначена для перевірки доречності та достовірності інформаційного потоку. Призначення внутрішнього контролю полягає в оцінці ефективності роботи установи та цільового використання нею бюджетних коштів. Конкретні методичні прийоми управлінського обліку та внутрішнього контролю в межах побудованої моделі визначаються завданнями забезпечення дисципліни витрачання бюджетних коштів, підвищення ефективності використання державних ресурсів. Для удосконалення інформаційної змістовності показників кошторисних призначень запропоновано створити центри відповідальності в установі із існуючих на підприємстві підрозділів.