ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СУБ’ЄКТА МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Панченко , О.М.; Косенко , В.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Розглянуто питання використання методів фінансового аналізу в забезпеченні сталого розвитку суб’єкта малого підприємництва. Розкрито та схарактеризовано поняття сталий розвиток суб’єкта малого підприємництва. Сталий розвиток суб’єкта малого підприємництва визначено як взаємопов’язану сукупність узгоджених між собою змін в економічній, екологічній, соціальній та інших підсистемах підприємства, зумовлених впливом різних факторів зовнішнього та внутрішнього середовища з урахуванням існуючих та майбутніх потреб. Виділено три прошарки суб’єктів малого бізнесу: малий бізнес проти бідност, традиційний (стабільний) малий бізнес, «тигри» малого бізнеса. Обґрунтовано доцільність застосовування різних підходів при проведенні фінансового аналізу для представників різних прошарків сектора малого підприємництва залежно від специфіки господарювання. Для першої групи «проти бідності» визначальним є аналіз показників, який характеризує приріст добробуту власників бізнесу в грошовій та негрошовій формах. Для другої групи при проведенні аналізу основну увагу слід приділяти оцінці показників ділової активності з урахуванням ризиків конкурентоспроможності. Для аналізу діяльності третьої групи підприємств увагу приділяють показникам, які відображають фактори впливу інновацій на фінансову стійкість. Запропоновано застосовувати аналіз здатності суб’єкта малого підприємництва до сталого розвитку за окремими групами фінансових показників в п’ять етапів. Головним завданням такого аналізу є характеристика тенденцій змін фінансового стану досліджуваного підприємства для створення можливостей для управління змінами. Тому результатом аналізу здатності суб’єкта малого бізнесу до сталого розвитку повинно бути формування прогнозної фінансової звітності.