ІНФОРМАТИЗАЦІЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК СКЛАДОВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Дугієнко , Н.О.; Симанавічене , Ж.; Сіденко , В.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Досліджується вплив інформатизації та інформаційних технологій на економіку компаній, регіонів, країни загалом. З’ясовано, що інформатизація й інформаційні технології останнім часом посіли в житті людей дуже важливе місце і стали поштовхом до нових та якісних змін у світі. Відповідне інформаційне забезпечення стає необхідною потребою, адже саме зараз інформація разом з наукою та інтелектом людини, що виробляють нові знання, починають поступово змінювати правила сучасного суспільства, надають йому ознак суспільства нового типу - інформаційного. У зв’язку з цим виникає необхідність дослідження системної взаємодії інноваційних та інформаційних чинників розвитку суспільства і визначення механізмів їх практичного застосування. У сучасній Україні інформатизація стає важливою галуззю економіки, визначальною сферою суспільного життя і водночас - найважливішою функцією держави, чинником забезпечення його безпеки і суверенітету. Проведений аналіз розвитку інформатизації в Україні свідчить про те, що досі в країні не зроблено конкретних кроків для підтримки цієї важливої галузі техніки, що позначилося на темпах її розвитку. Надзвичайно актуальним є дослідження інформаційних технологій у національній і регіональній економіці України, оскільки вони є одним із вирішальних факторів соціально-економічного розвитку. Значення інформатизації важко переоцінити: вона слугує розвитку культури спілкування, зростанню продуктивності праці, розвитку наукомістких виробництв та високих технологій, підвищує комп’ютерну грамотність, сприяє розвитку інтелектуального потенціалу нації та збагаченню духовного життя, забезпечує національні інтереси та вдосконалює соціально-економічні відносини.