СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНИХ ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ УКРАЇНИ - Дугієнко , Н.О.; Степанов , С.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Розглянуто поетапний процес розробки стратегії розвитку транспортно-логістичної системи регіону, до якого входять: аналіз та оцінка рівня транспортно-логістичної системи регіону, вибір логістичної місії, цілей, стратегії. Визначено одну з головних логістичних проблем розвитку регіонів України, що не дозволяє достатньо використовувати логістичні можливості регіонів. Зазначено, що формування інтегрованих транспортно-логістичних систем є важливим фактором економічного розвитку регіонів України. Розглянуто поняття «транспортно-логістична система». Охарактеризовано інструменти для реалізації транспортно-логістичної стратегії. Зазначено актуальність розвитку логістики регіонів, адже саме завдяки регіональним та міжрегіональним логістичним системам вирішується безліч проблем та знаходяться шляхи їх подолання. Визначено поняття «логістична місія» та основні складові логістичної місії. Проаналізовано складові оцінки логістичного потенціалу та зміст кожної складової. Запропоновано види регіональних транспортно-логістичних стратегій розвитку. Проаналізовано зміст стратегії лідерства, глобалізації та міжрегіональної інтеграції. Наведено основний зміст стратегії інтенсифікації економічних потоків. Розглянуто стратегію нарощення логістичного потенціалу. Визначено головні проблеми та цілі стратегії нарощення логістичного потенціалу, а також головну мету стратегії формування регіональної логістичної системи. Наведено основні шляхи мінімізації витрат під час реалізації стратегії формування регіональної логістичної системи Наведено основні завдання для досягнення цілей сталого розвитку регіональної транспортно-логістичної системи. Проаналізовано рівень логістичного розвитку регіонів України та визначено регіони України, що мають великий логістичний потенціал для реалізації цільових орієнтирів розвитку регіональної транспортно-логістичної системи в межах місії.