ЕФЕКТИВНІСТЬ МАРКЕТИНГУ: ПРОСТОРОВА МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ - Калюжна , Ю.В.; Раєв , Є.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Розглядаються питання оцінювання ефективності маркетингу підприємств, яке є невід’ємним процесом для розуміння доцільності маркетингової стратегії, її перспективності та недоліків. Існує багато методів оцінювання маркетингової ефективності, але не кожен метод дозволяє визначити та вирішити проблеми діяльності компанії. Запропоновано підхід, за яким ефективність маркетингу підприємства залежить від таких чинників: швидкість реакції компанії на дії конкурентів; ефективність використаних коштів компанії на маркетингові заходи на ринку; ціна товару та її конкурентоспроможність на ринку. Запропоновано метод оцінювання, який відображає маркетингову ефективність як простір. Стан маркетингової діяльності пропонується описувати за допомогою таких кількісних показників, як ціна товару, вартість проведених маркетингових заходів, швидкість реакції компанії на дії конкурентів. Окреслено важливість розрахунку кількісних показників оцінювання ефективності маркетингової діяльності: показник зростання обсягу ринку, показник зростання доходів від додаткових вкладених витрат на маркетинг, рентабельність витрат на маркетинг, ефект від витрачених коштів. Визначено, що існуючі методи оцінювання маркетингової ефективності не є універсальними. У статті розроблено підхід до оцінювання маркетингової ефективності, представлений як простір залежності трьох факторів, які впливають на маркетингову ефективність компанії. Зроблено висновок про необхідність вимірювання не тільки економічної ефективності витрат на маркетинг, але й показників швидкості реакції компанії на дії конкурентів, вартості продукції, витрат проведених компанією маркетингових заходів.