ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ - Макаренко, О.І.; Козиряцький, А.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено дослідженню тенденцій економічного розвитку Запорізького регіону. Проведено аналіз понять: «розвиток» та «економічний розвиток». Визначено характеристики та критерії економічного розвитку регіону. Розвиток характеризується ускладненням системи та підвищенням пристосованості до зовнішніх умов, збільшенням масштабів явища або процесу. Економічний розвиток регіону характеризується якісними змінами та незворотністю, а як складний та динамічний процес ‑ мінливістю та невизначеністю стану в майбутньому. Урахування тенденцій економічного розвитку окремих регіонів дозволяє розробляти стратегічні заходи щодо підвищення конкурентоспроможності країни. Проведено аналіз наукових досліджень соціально-економічного розвитку регіонів та встановлено, що побудова обґрунтованих прогнозів із застосуванням сучасних методів прогнозування є важливим практичним завданням аналізу динаміки економічних показників. Проаналізовано макроекономічні показники, що доцільно використовувати при дослідженні економічного розвитку регіону. Основними макроекономічними показниками економічного розвитку регіону є валовий випуск товарів та послуг та валова додана вартість у фактичних цінах. Проведено порівняльний аналіз динаміки валового випуску товарів та послуг та валової доданої вартості в Запорізькому регіоні. Аналіз динаміки валового випуску товарів та послуг і валової доданої вартості по Запорізькому регіону свідчить, що в обох показниках спостерігається експоненційно зростаючий тренд. Побудовано трендові та автокореляційні моделі динаміки означених показників. Побудовано прогноз економічного розвитку Запорізького регіону із застосуванням моделі тренду, автокореляційної моделі та підходу комбінування прогнозів, зокрема дисперсійно-коваріаційного методу. Визначено помилку прогнозів за моделями тренду та автокореляційними моделями.