КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД ЯК СКЛАДОВА ЧАСТИНА КОНЦЕПЦІЇ УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Тимошик , В.Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
В умовах жорсткої конкуренції підприємства ставлять перед собою більш грандіозні цілі та розробляють нові стратегії, щоб вижити на ринку. І реалізація бізнес-стратегій будь-якого підприємства неможлива без кваліфікованих, мотивованих працівників з унікальними компетенціями, професійний та особистісний потенціал яких є ключовим фактором підвищення ефективності підприємства в умовах динамічних та різноманітних змін у зовнішньому середовищі. Останнім часом підхід, заснований на компетентності, став невід’ємною частиною системи управління персоналом підприємства. Сьогодні підприємства вважають, що персонал як стратегічний актив повинен мати насамперед компетенцію - знання, уміння та поведінку, необхідні для ефективного виконання роботи на підприємстві. Головною особливістю компетентнісного підходу в управлінні персоналом є перехід від оперативних проблем специфіки персоналу до завдань вищого стратегічного рівня. Зараз недостатньо просто навчати працівників, створювати правила поведінки та розробляти деякі норми, результатом усіх управлінських дій повинно бути підвищення ефективності праці, залучення персоналу, мотивація, а отже, підвищення загальної ефективності організації. Тому цілі підходу, заснованого на компетентності, сформульовані так, щоб показати, що ці процеси можуть поліпшити діяльність організації шляхом досягнення кращих результатів, зміни поведінки працівників, підвищення продуктивності та ефективності організації. У статті доведено актуальність та необхідність застосування компетентнісного підходу в системі управління трудовими ресурсами підприємств. Визначено сутність та значення компетентнісного підходу до формування системи управління персоналом. Обґрунтовано поняття «модель компетенцій». Розглянуто підходи до визначення компетенції та компетентності в системі управління персоналом. Проаналізовано стадії створення моделі компетенції та запропоновано модель її формування. Проаналізовано сутність компетентнісного підходу в системі управління трудовими ресурсами. Відзначено особливість і відмінність від існуючих традиційних піходів. Визначено методи створення моделей компетенцій і критерії їхньої оцінки. Розглянуто взаємозв’язок моделі компетенцій з іншими галузями системи управління трудовими ресурсами на підприємстві.