СВІТОВА ЕКОНОМІКА ТА ПАНДЕМІЯ: НАСЛІДКИ ТА ПРОГНОЗИ - Батракова , Т. І.; Геворгян , Г. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Статтю присвячено проблемі забезпечення життєздатності світової економіки під час пандемії. Кінець 2019 та початок 2020 року світ охопила паніка через спалах коронавірусу, який, окрім людських страждань, завдав значних збитків світовій економіці, погіршив економічний, соціальний, політичний клімату у світі. Спалах епідемії став однією з найбільших загроз для світової економіки та фінансових ринків. Багато фінансових установ та банків перестали прогнозувати майбутнє глобальної економіки. Тим часом, побоювання впливу коронавірусу на глобальну економіку похитнули світові ринки цінних паперів, відчутно змінили курси валют тощо. Більшість економістів світу вважають, що теперішня епідемія може призвести до дуже тяжких економічних потрясінь, навіть при відносно низькій смертності ця пандемія гірша, ніж торгові війни. Тяжкі епідемії виникають рідко, а масштаби їхніх збитків впливають на світову економіку впродовж десятиліть. Економісти оцінюють збитки від епідемій у 0,7 % світового доходу в перерахунку на кожен рік (включаючи роки, коли епідемій не буває). Чим тяжча епідемія, тим вища її відносна ціна (інакше кажучи, кожна смерть у разі тяжкого випадку «коштуватиме» світовій економіці дорожче, ніж у більш легкому випадку). За розрахунками аналітичної компанії Oxford Economics світовий ВВП у 2020 році скоротиться на 1,1 трлн (1,3%) у тому разі, якщо коронавірусна хвороба перетвориться на світову епідемію. Важко казати про те, що очікує світ навіть у найближчому майбутньому, бо ситуація є досить невизначеною, але дійсно світову економіку чекає тривала рецесія та новий етап світової економічної кризи. Експерти-економісти компанії Moody`s Analytics вважають, що наслідки епідемії 2020 року для світової, глобальної економіки, можуть бути значно гіршими, ніж наслідки глобальної рецесії 2008-2009 років. Отже, у такі часи урядам країн необхідно своєчасно аналізувати ситуацію та ефективно діяти, використовуючи інструменти для боротьби з економічними кризами, приймати раціональні рішення, що стосуються збільшення бюджетних трат.