ТУРИСТИЧНА ГАЛУЗЬ ЯК ШЛЯХ ДО ЗРОСТАННЯ ЕКОНОМIКИ КРАЇНИ (ГРУЗІЯ, ХОРВАТІЯ, УКРАЇНА) - Дугієнко , Н. О.; Бондаренко , А. Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті досліджено стан ВВП України, Грузії та Хорватії за 1997-2019 рр., проаналізовано розвиток туристичної галузі цих країн з 1997 по 2018 рік, розглянуто тенденції та проблеми розвитку цієї галузі в контексті шляхів розвитку країн. Зазначається, що Хорватія взяла вектор розвитку економіки на вступ до ЄС та провела відповідні реформи, Грузія – створила сприятливі інвестиційні умови для розвитку економіки, не маючи можливості швидко провести євроінтеграцію. Україна з початку отримання незалежності не могла зробити вибір між євроспільнотою та пострадянськими країнами, гальмуючи процес проведення потрібних країні реформ. Акцентовано увагу на стані економіки після отримання країнами незалежності та на наявності воєнних конфліктів. Розкрито вагомість доходів від туризму в складі внутрішнього валового продукту (ВВП). Проведено дослідження щодо кількості туристів, зростання ВВП та доходів від туристичної галузі на основі аналізу статистичних даних. Розглянуто такі проблеми розвитку туризму в Україні: непроведені реформи, несприятливий інвестиційний клімат країни, обмеження свободи ведення бізнесу. Їх вирішення може позитивно вплинути на подальший розвиток галузі та економіки. На основі індексу свободи ведення бізнесу (Ease of Doing Business Index) досліджено економічні умови, у яких розвивається туристична галузь зазначених країн.