ВПЛИВ ВІДТОКУ КАПІТАЛУ ДО ОФШОРНИХ ЗОН НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ - Худолєй , Л. В.; Зачепило , Д. А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті розглянуто основні аспекти відтоку капіталу до офшорних зон. Досліджено сутність поняття «офшорні зони», «відтік капіталу» та «вільні економічні зони». Порівняно обсяги залучених прямих інвестицій і їх використання у 2018 та 2019 рр. Визначено класифікації офшорних зон за ступенем надійності. Зазначено фактори впливу діяльності офшорних зон на економіку держави. Проведено аналіз таких офшорних зон, як Кіпр та Британські Віргінські острови. Розроблено та запропоновано комплекс заходів для зменшення відтоку капіталу з України. Виокремлено негативні та позитивні наслідки діяльності офшорних зон для економіки нашої країни. Обґрунтовано пропозиції щодо покращення інвестиційного стану в Україні. Визначено, до яких офшорних зон йде відплив капіталу з країни, а також наведено перелік держав, які є найбільшими інвесторами. Надано характеристику найбільш впливовим на економіку України офшорним зонам – Кіпру та Британським Віргінським островам. Сформовано комплекс заходів для зменшення відпливу капіталу з України.