ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ЗА МСБО ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ - Проскуріна, Н.М.; Плутицька, К.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті висвітлено причини розбіжності звітної та реальної величини прибутку, яка безпосередньо впливає на безліч важливих аспектів функціонування кожного підприємства, що є важливими критеріями для визнання підприємства платоспроможним, ліквідним та рентабельним на ринку та для потенційних інвесторів. Охарактеризовано рівні впливу на методи, принцип та способи ведення бухгалтерського обліку на кожному окремому підприємстві в умовах звичайного функціонування. Визначено поняття «облікової політики» за різними нормативно-правовими документами, а також зазначено відмінності між названими категоріями та розкриваються причини таких розбіжностей. Охарактеризовано особливості впливу професійного судження бухгалтера на облікову політику та зазначено позитивні аспекти використання цієї думки для її формування. Зазначено позитивні сторони впровадження Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку на українських підприємствах під час їх тривалого запровадження. Указано їх вплив на рівень інтеграції економіки країни до міжнародного рівня. Виділено головні проблеми впровадження стандартів та причини їх виникнення згідно з національними особливостями бухгалтерського обліку. Висвітлено приблизні вектори подолання зазначених проблем, указано рівень їх вирішення та деякі кроки для подолання розривів в обліку за різними стандартами. Зазначено основні принципи та методи ведення бухгалтерського обліку, які впливають на величину фінансового результату та мають важливе значення для різних видів підприємств, що дозволить зробити діяльність підприємств більш привабливою для інвестицій. Широко охарактеризовані відмінності виділених елементів облікової політики згідно з вітчизняними та міжнародними стандартами.