ПОТЕНЦІАЛ КРЕДИТНИХ ТА ІНВЕСТИЦІЙНИХ ІНСТРУМЕНТІВ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Бедринець , М. Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті досліджено потенціал кредитних та інвестиційних інструментів розвитку регіонів України в умовах децентралізації, сформульовано рекомендації щодо його підвищення. На основі аналізу статистичних даних зазначено, що досліджуваний потенціал характеризується відносно низькими показниками; визначено фактори, що негативно впливають на потенційні можливості використання цих інструментів. Зазначено, що з точки зору макроекономіки цей потенціал підвищується в міру економічного розвитку регіонів, підвищення потреб у кредитних ресурсах. У плані регіонального розвитку потенціал кредитно-інвестиційних інструментів розвивається під впливом бажання і здібностей регіональних влад створювати в регіоні умови для залучення інвестицій, а також орієнтації на розвиток регіональних інститутів кредитування, здатних конкурувати з іноземними та великими національними банками з приводу кращих умов кредитування, використання гнучких і привабливих для позичальників кредитно-інвестиційних інструментів. Це головні переваги здебільшого регіональних банків. Усі операції малі банки здійснюють безпосередньо в регіоні, у конкретному місті чи районі, отже, у зацікавлених осіб є можливість у разі потреби отримати необхідну об’єктивну і своєчасну інформацію про банк, а в банків - реально і оперативно оцінити стан позичальника, запропонувати найбільш прийнятні схеми й інструменти кредитування. Отже, регіональні інвестиційні банки в умовах децентралізації мають переваги, які дозволяють їм якісно відрізнятися від інших комерційних банків. У них є потенціал, щоб функціонувати, сприяючи розвитку регіональної економіки, підвищенню потенціалу кредитних та інвестиційних інструментів регіонального розвитку.