ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСУВАННЯ АГРОВИРОБНИКІВ ПІД ВРОЖАЙ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ АГРАРНИХ РОЗПИСОК - Кушнір , С. О.; Діброва , В. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Статтю присвячено дослідженню функціонування аграрних розписок в Україні, їх особливостям, перспективам розвитку. Проаналізовано програми фінансування агровиробників у 2020 році, такі як «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів», «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств», «Надання кредитів фермерським господарствам», та визначено темп зростання фінансової підтримки у 2020 році. Розглянуто індекс сільськогосподарської продукції, його значення в різні роки та програму державної підтримки сільського господарства АПК – 2020, досліджено галузі, які є пріоритетними в цьому році та їх фінансування. Також визначено поняття «аграрна розписка», надано їх класифікацію та проаналізовано впровадження цього інструменту в Україні. Детально досліджено умови надання кредитів, суму їх надання, під яку відсоткову ставку, на який термін та під яку заставу вони надаються в банках України (АТ «Правекс Банк» АТ «ОТП Банк», АТ «Піреус Банк МКБ» ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» АТ КБ "Приватбанк" АТ «Агропросперіс Банк»). Проаналізовано кількість наданих аграрних розписок по областях, їх переваги та недоліки. Порівняно кількість наданих пільгових кредитів і кредитів під аграрну розписку та визначено проблеми розвитку кредитування під майбутній врожай, такі як недовіра фермерів до нового інструменту кредитування. Надано пропозиції для покращення роботи цього інструменту в Україні.