ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТИТУТІВ ЯК ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОГО РОЗПОДІЛУ КРЕДИТНИХ РЕСУРСІВ - Линенко , А. В.; Іщенко , І. Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті обґрунтовано, що на сучасному етапі розвитку української економіки, за часів світової глобалізації, синергічне застосування інноваційних технологій у фінансовому й державному секторах дає Україні змогу здобути конкурентні позиції на диференційованих світових ринках. За основну мету дослідження взято проблему ефективності сучасного розподілу кредитних ресурсів, можливі альтернативні напрями ключового розвитку процесів на внутрішніх і зовнішніх ринках капіталу як потужних драйверів сучасної економіки. Проте досвід еволюційних процесів трансформації української економіки доводить, що через постійну генерацію внутрішніх і зовнішніх перешкод доцільно запроваджувати революційні та передові технології разом із загальними регулятивними підходами. Випереджаючий досвід розвинутих країн світу, спираючись на який, розподіл кредитних ресурсів дасть змогу значно поліпшити динамічні показники зростання економічного потенціалу України. Для простеження чіткої структури статті, акценти розташовано на сталих економічних показниках, по-перше, на їх статистичному й динамічному аналізі та, по-друге, на моделюванні можливих змін із застосуванням новітніх технологій у банківському секторі. Доведено ефективність і необхідність втручання держави в економіку шляхом регулювання та стимулювання процесів зростання, впровадження новітніх технологій. Розглянуто такі макроекономічні показники сучасного стану економіки, як структура кредитних портфелів банків, динамічні зміни сегментарного кредитування комерційними і державними банками домогосподарств, портфелі комерційних та державних банків у державних цінних паперах, структура платіжного балансу країни, показники динамічного зростання ВВП країни. Зважаючи на технологічні рішення, описано властивості й методи пристосування таких сучасних технологій, як технологія штучного інтелекту, із застосуванням елементарного рівня нейронних систем і технології блокчейн. Розглянуто вплив таких нових економічних агентів, як «fin-tech» компанії та стартапи, на рівень конкуренції й формування тенденцій українського ринку фінансових послуг. Комплексний аналіз наведених показників дав змогу простежити декілька логічних ланцюгів причинно-наслідкових зв’язків гальмування процесів економічного відтворення в Україні. Результатом аналізу та моделювання є ідеалістична модель функціонування ринку капіталу України із застосуванням технологій штучного інтелекту та блокчейну.