ФІНАНСОВИЙ РИНОК ЯК ОСНОВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ КОРПОРАЦІЙ - Щебликіна , І. О.; Щебликіна , З. В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті досліджено роль та значення фінансового ринку в сучасній економічній системі. Визначено, що фінансовий ринок є однією зі сфер ринкових економічних відносин, специфіка якого полягає в тому, що предметом купівлі-продажу є фінансові фонди. З’ясовано, що на ранніх етапах розвитку фінансових взаємовідносин угоди купівлі-продажу фінансових ресурсів укладалися безпосередньо між власником і споживачем капіталу. Досліджено, що, коли в одних агентів економічних відносин вони тимчасово вивільнюються, то в інших виникає потреба в їх залученні для фінансування поточних або капітальних витрат. Зазначено, що найповніше сутність та роль фінансового ринку розкрито в його функціях: мобілізація, акумулювання заощаджень суб’єктів ринку і трансформація їх в інвестиційний капітал за допомогою різноманітних фінансових інструментів і спрямування їх у реальний сектор економіки; забезпечення руху фінансових потоків в економіці, взаємодія продавців та покупців і встановлення цін на фінансові ресурси, що зрівноважують попит і пропозицію; перерозподіл на взаємовигідних умовах грошових коштів фірм, домашніх господарств, держави для їх ефективнішого використання; вплив на грошовий обіг, прискорення обороту капіталу, сприяння активізації економічних процесів; страхування фінансових ризиків та формування умов для їх мінімізації за допомогою різних інструментів ринку; кредитування уряду, муніципальних органів влади шляхом розміщення цінних паперів; розподіл державних кредитних ресурсів. Досліджено, що корпорації є одним із суб’єктів фінансового ринку. Вони виступають на ньому як великі емітенти, тобто продавці своїх цінних паперів і великі інвестори, які вкладають свої тимчасово вільні кошти у фінансові активи. Як емітент корпорація на фінансовому ринку відіграє роль позичальника-дебітора, як інвестор, – позичкодавця-кредитора. На фінансовому ринку корпорація функціонує як нетто-позичальник. Зроблено висновки щодо ролі та значення діяльності корпорації на фінансовому ринку.