МЕТОДОЛОГІЯ ВИКОРИСТАННЯ МАРКЕТИНГОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ СУБ’ЄКТАМИ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Ігнатович , Л. С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті визначено, що впровадження концепції страхового маркетингу вимагає створення відповідної служби або відділу, який вивчає маркетингове середовище, аналізує ринкову ситуацію та надає консультації для успішного просування на ринку. Для підвищення конкурентоспроможності суб’єктів страхового ринку важливо правильно організувати маркетингову службу, яка забезпечить своєчасне надходження необхідної та достовірної інформації та дасть змогу зменшити збитки, залучити нових клієнтів та впровадити нові страхові послуги. Розроблено етапи процесу впровадження маркетингу в діяльність страхової компанії. Доведено, що наслідком розвитку інформаційних технологій стали зміни в поведінці споживачів, які привели до створення альтернативних каналів продажу. На думку автора, основним завданням інноваційної діяльності страховика є максимальне наближення лінійки страхових послуг до існуючих потреб страхувальника у страховому захисті. Розглянуто основні тренди розвитку страхового ринку України. Визначено ключові чинники, що сприяють низькому рівню використання маркетингового потенціалу суб’єктами страхового ринку України. Доведено, що динамічний розвиток та суттєвий потенціал страхового ринку України зумовлюють створення та застосування ефективної системи управління маркетинговою діяльністю страхових компаній. Автор вважає, що сьогодні в населення низький рівень страхової культури і довіри до компаній через недостатність інформації про страховий ринок та окремі його сегменти, а використання маркетингового потенціалу позитивно вплине не лише на діяльність окремих страхових компаній, а й на розвиток усього ринку страхових послуг України. Набули розвитку теоретичні положення щодо необхідності шляхів удосконалення інноваційної діяльності страховика.