ФОРМУВАННЯ БРЕНДУ: IНСТРУМЕНТИ КОМУНIКАТИВНОГО ВПЛИВУ НА СПОЖИВАЧА - Калюжна , Ю. В.; Бабаєв , Л. М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
У статті проаналізовано основні підходи та методи вербальних елементів бренду як комунікативного акту. Розглянуто ефективність вербальних елементів, де умовами успішної комунікації виступає змістовна (внутрішня) структура вербальних елементів бренду. На прикладі аналітичного опису комунікативних актів аргументовано необхідність використання кожного елемента внутрішньої структури (повідомлення, звернення і послання) як умови ефективного впливу на свідомість і підсвідомість адресата і, як наслідок, впливу на його споживчу поведінку. Перлокутивний ефект комунікативного акту розглянуто з позиції його втілення в емотивній і оцінній лексиці і впливаючої функції, яку також досліджено в статті. Розгляд прагматики тексту ґрунтується на теорії мовних актів. Інструмент вербального елемента бренду істотно впливає на вибір тієї чи іншої лексичної одиниці. Досліджено інструменти та категорії комунiкативного впливу на споживача в маркетингу через локуцію, іллокуцію й перлокуцію вербальних елементів бренду. Морфологічними одиницями емотивної та оцінної лексики є прикметники, іменники й дієслова. Ці частини мови забезпечують найбільш повну реалізацію маніпулятивної спрямованості рекламного тексту та вербальних інструментів бренду. Розглянуто ефекти комунікації, компоненти комунікативної ефективності управління брендом з точки зору перлокутивної лінгвістики та психології. Запропоновано використання вербальних елементів локуції, ілокуції та перлокуції в рекламній комунікації і через маркетинг та бренд.