ВЕКТОРИ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ - Череп , О. Г.; Тимошик , В. Ю. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Комплектування кадрів є одним із ключових елементів роботи служби управління персоналом будь-якої організації, оскільки від якості відібраних кадрів залежить ефективність діяльності організації взагалі. Кадрова стратегія підприємства є невід’ємною частиною організаційного та управлінського процесу. Це так званий “кістяк”, на який спирається вся система кадрового управління організацією. Без стратегічного вектора розвитку не обійтися, його функція полягає у вирішенні широкого спектру завдань, що стоять перед організацією. Кадрова стратегія подана у вигляді сукупності цілей і принципів, що визначають напрям і основу взаємодії з кадрами підприємства. За допомогою кадрової стратегії реалізуються цілі та завдання кадрового управління. Головною метою кадрової стратегії є забезпечення кадрового балансу шляхом раціоналізації процесу оновлення кадрів і збереження чисельності якісного особового складу, виходячи з потреб організації і сформованої кривої попиту й пропозиції на ринку праці. Також до цілей кадрової стратегії входять заходи щодо оптимізації продуктивності і збільшення обороту трудової сили. У статті показано необхідність застосування підприємствами стратегії відбору персоналу з метою ефективного використання трудового потенціалу співробітників. Розглянуто стратегії управління трудовими ресурсами при реалізації кадрової політики. Виділено типи векторів стратегічного управління трудовими ресурсами і розглянуто стратегії управління залежно від обраного типу. Проаналізовано застосування векторів стратегічного управління і видів стратегій залежно від життєвого циклу підприємства. Доведено доцільність використання різних типів на кожному етапі, а також комбінування кількох стратегій. Запропоновано використання інноваційних технологій у кадровій політиці під час кризового стану.