НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ І РИЗИК ЯК ПЕРЕДУМОВИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Горбунова, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Сучасний стан розвитку підприємництва в Україні характеризується високим рівнем невизначеності, залежністю від великої сукупності зовнішніх та внутрішніх чинників діяльності підприємств, а також постійно зростаючим рівнем ризику. У таких умовах виникають ризики, які викликані різноманітними кризовими явищами, нестабільністю економічного і політичного розвитку, значними темпами інфляції, відсутністю чіткої законодавчої бази і частими змінами в ній, використанням застарілої технології та зношеного устаткування, низькою економічною культурою. За таких обставин багато вітчизняних підприємств перебувають на межі виживання. Тому актуальним є питання забезпечення на них ефективного антикризового управління, що дозволить завчасно визначити основні чинники, що впливають на погіршення фінансового стану підприємства з метою розроблення і реалізації відповідних заходів. Встановлено, що невизначеність економічної ситуації безпосередньо впливає на формування ризику. При цьому невизначеність розглядається з різних боків: як міра і якість інформації; як відхилення між очікуваним станом і фактичним розвитком економіки; як можливість вибору різноманітних альтернатив; як джерело ризику. Виявлено, що причинами виникнення ситуацій невизначеності в діяльності суб’єктів підприємницької діяльності є: невизначеність факторів зовнішнього середовища; брак інформації про стан ринку та суб’єктів господарювання; недостатня кваліфікація менеджерів, що значно ускладнює процес вибору оптимальних рішень і може привести до непередбачуваних результатів. Обґрунтовано взаємозв’язок між невизначеністю, ризиком і втратою. Встановлено, що ризику притаманні такі особливості: властивість діяльності суб’єктів господарювання; зміна умов їх діяльності під впливом чинників зовнішнього середовища; наслідок невизначеності результату. При організації антикризового управління менеджерам підприємств слід звертати увагу на такі властивості ризиків як системність, необхідність господарської діяльності, мінливість у часі, що можуть призвести до втрат.