ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ ТА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЗМІННОСТІ РИНКОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Огренич, Ю.О.; Курдупа, В.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В умовах сьогодення відбувається стрімкий розвиток інновацій, з’являються нові інноваційні продукти, програмне забезпечення, інформаційні технології та виникає потреба у дослідженні ринку цифрових технологій суб’єктами господарювання. Важливим для підприємств є дослідження досвіду іноземних та вітчизняних компаній, особливостей проведення діджиталізації. З’ясовано, що діджиталізація є фундаментальним процесом трансформації в структурі світової економіки, розвитку галузей, вітчизняних підприємств. Проведе дослідження показує, що в умовах загострення конкурентної боротьби на ринках збуту продукції підприємства потребують розробки нових продуктів, нових підходів до ведення бізнесу. Саме діджиталізація на підприємствах дає змогу формувати нові підходи до ведення бізнесу, сприяє інноваційному розвитку та використання цифрових технологій у виробничих процесах, впровадження програмного забезпечення забезпечують підвищення конкурентоспроможності підприємств, якість розробки та прийняття управлінських рішень, автоматизацію виробництва, зростання дохідності і мінімізацію витрат. Проте, здійснення діджиталізації на підприємствах потребує достатнього обсягу фінансових ресурсів, ефективного управління. Діджиталізація займає визначальну роль у формуванні конкурентних переваг підприємств. Досліджено поняття «діджиталізації», як невід’ємної складової конкурентоспроможності економіки України і окремих вітчизняних підприємств на світовому ринку. Проведено оцінку рівня діджиталізації та впровадження новітніх технологій в Україні на основі Networked Readiness Index та на підприємствах. Здійснено аналіз рівня діджиталізації на підприємствах на прикладі використання вітчизняних цифрових продуктів. Визначено проблеми, які виникають в процесі діджиталізації та сформовано пропозиції до розвитку і підвищення конкурентоспроможності підприємств шляхом використання інформаційно-комунікативних технологій, що забезпечить не лише формування конкурентних переваг, але й покращення результатів фінансово-господарської діяльності.