МОДЕЛЮВАННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ВІДДІЛУ ПОСТАЧАННЯ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Лось, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню питань щодо моделювання бізнес-процесів відділу постачання промислового підприємства. Проведено дослідження етапів організації бізнес-процесів на підприємстві, зокрема відділу постачання. Розглянуто бізнес-процеси, як спосіб організації управління підприємства. Проаналізовано наукові праці, які досліджують моделювання бізнес-процесів. Встановлено, що відділ поставок є однією із найважливіших ланок підприємства, завданням якого є забезпечення необхідних матеріалів і компонентів для безперебійного та успішного функціонування, а також зменшення витрат та ризиків. З метою досягнення цих цілей, відділ постачання повинен мати чітко скоординовану послідовність дій, які ним виконуються. Для формалізації дій, які протікають у відділі постачання варто представити їх у вигляді бізнес-процесу, що дозволить уникнути зайвих витрат часу та ресурсів. Запропоновано ряд етапів моделювання бізнес-процесів відділу постачання, які є послідовними та взаємопов’язаними між собою. Етапи моделювання включають ідентифікацію усієї множини процесів, що відбуваються у відділі їх поточний аналіз та послідовність виконання усіх операцій. Наступним кроком є проектування та створення моделі, що передбачає структурний аналіз бізнес-процесу, формування регламенту кожної його складової та встановлення їх послідовності. І останнім етапом є аналіз ефективності запропонованих рішень та їх реалізацію. Побудовано модель бізнес-процесу відділу постачання промислового підприємства, яка передбачає аналіз потреб виробництва на основі якого формується план виробництва. На основі даного плану відбувається закупівля матеріальних ресурсів та контроль якості покупних комплектуючих. Впровадження розробленої моделі дозволить підприємству скоротити витрати часу на закупівлю та виготовлення готової продукції тим самим підвищити ефективність своєї діяльності.